RER

RER

RER ABCDE

Er zijn 5 RER-lijnen van A t/m E (met diverse vertakkingen) met hun eigen kleur, die zorgen voor een snelle verbinding tussen de buitenwijken in het noorden en zuiden en oosten en westen van Parijs.

 

 

De RER wordt in Parijs gebruikt als een soort metro, met als voordeel dat de RER minder stops heeft. Dus als je begin en eindstation ook een RER-station is kan je beter de RER nemen.

Het RER-systeem werkt hetzelfde als het metrosysteem. Je kijkt welk station je in wilt stappen en welk station je uit wilt stappen. Kijk hierbij naar de letter (bij de metro is dit een cijfer) en de kleur. Vervolgens plan je met behulp van de app van de RATP (Visit Paris by metro) of een kaart met alle RER-lijnen (en evt.) metrolijnen je reis van het ene station naar het andere. Het kan zijn dat je één of meerdere keren moet overstappen. Je moet er goed op letten dat je de RER/metro de goede kant op neemt. Dit kan je bepalen door de lijn te volgen in de richting die je op moet en dan het eindstation van de RER-/metrolijn te nemen. Deze staat bij de perrons aangegeven samen met de letter en de kleur van de RER-lijn of het nummer en de kleur van de metrolijn.

 

Voor de RER in Parijs (zone 1) kan je dezelfde kaartjes gebruiken als voor de metro. Voor de RER buiten het centrum van Parijs (zone 2 t/m 6) heb je een kaartje nodig dat geldig is tot de betreffende zone. Heb je geen vervoerskaart die geldig is t/m die zone, dan kan je een Billet Ile de France kopen bij het loket of één van de kaartjes automaten. De zones zijn te vinden op de plattegrond met de RER-lijnen.

 

Tip 1: download de app van de RATP (Visit Paris by metro) om makkelijk je route met het openbaar vervoer in Parijs te plannen.

 

Tip 2: vraag bij het kaartjesloket naar een Plan de poche, dit is een kaartje met alle RER-lijnen, metrolijnen en buslijnen in zakformaat, dat makkelijk mee te nemen is.

Er zijn verschillende soorten kaartjes die je kunt gebruiken voor de RER/metro/bus in Parijs. Afhankelijk van hoeveel je gebruik wilt maken van de RER/metro/bus kan je kijken welk kaartje voor jou het meest interessant en goedkoopst is.


Wil je veel gebruik maken van het openbaar vervoer in Parijs, dan kan het handig zijn om een openbaar vervoer kaart voor 1 of meerdere dagen te nemen. Je kunt deze vooraf online kopen: Paris Metro Pass (ook te gebruiken voor bus en tram) & Seine cruise, Paris City Pass (inclusief openbaar vervoer in Parijs, toegang tot bepaalde bezienswaardigheden en Seine cruise) of Paris PassLib’ (inclusief openbaar vervoer in Parijs, Paris Museum Pass, Seine cruise en hop on hop off bus = uitgebreide voordeelpas voor Parijs).


Wanneer je losse kaartjes gaat gebruiken is het goedkoper om een carnet (10 kaartjes) te kopen, dan losse kaartjes (tenzij je natuurlijk minder dan 10 kaartjes gaat gebruiken, zie prijzen hieronder).


Je kunt kaartjes kopen bij een loket of kaartjesautomaat in de metro/RER stations.


Hieronder vindt je een overzicht van de verschillende soorten kaartjes die je kunt gebruiken voor de RER/metro/bus.


Le ticket T+ prijzen 2019


Te gebruiken voor:

Metro, RER in Parijs, bus in Parijs en de voorsteden


Geldigheid:

1 kaartje per keer dat gebruik gemaakt wordt van het openbaar vervoer in Parijs, wanneer er overgestapt moet worden met de metro blijft het kaartje geldig totdat je het metrostation hebt verlaten (maximaal 1,5 uur)


Mogelijke overstappen met dit kaartje: metro/metro, metro/RER, RER/RER (in Parijs), bus/bus, bus/tram, tram/tram


Aantal Prijs
1 kaartje € 1,90
Carnet 10 kaartjes € 14,90
Carnet 10 kaartjes kinderen 4 t/m 9 jaar € 7,45
Kinderen t/m 3 jaar Gratis

Mobilis prijzen 2019


Te gebruiken voor:

Metro, RER, bus, SNCF, Ile-de-France, bus OPTILE (exlusief bussen naar vliegvelden) binnen de gekozen zones


Geldigheid:

1 dag


Zones Prijs
1-2 € 7,50
1-3 € 10,00
1-4 € 12,40
1-5 € 17,80

Paris Visite prijzen 2019


Te gebruiken voor:

Metro, RER, bus, tram, kabelbaan van Montmartre, Montmartobus, Noctilien (nachtbus), SNCF, Ile-de-France, bus OPTILE binnen de gekozen zones


Geldigheid:

1, 2, 3 of 5 opeenvolgende dagen


Zones 1 dag 2 dagen 3 dagen 5 dagen
1-3 € 12,00 € 19,50 € 26,65 € 38,35
1-5 € 25,25 € 38,35 € 53,75 € 65,80
1-3 (4 t/m 11 jaar) € 6,00 € 9,75 € 13,30 € 19,15
1-5 (4 t/m 11 jaar) € 12,60 € 19,15 € 26,85 € 32,90

Met de Paris Visite Pas krijg je korting bij bepaalde musea, monumenten, rondvaart met Bateaux Parisiens, L’Open Tour en Galeries Lafayette.