Bus

Bus

In plaats van de metro kan je ook de bus nemen. De reistijd is echter vaak langer en het is vaak niet duidelijk waar overgestapt moet worden. Wel zie je natuurlijk iets meer van de stad, omdat je boven de grond rijdt.

 

Net als voor de metro is er ook een plattegrond met daarop alle buslijnen (of een combi-plattegrond met de verschillende soorten vervoer).

 

De bussen rijden van maandagochtend tot zaterdagavond van 05.30 – 20.30 uur. Veel bussen rijden ook op zondagen en feestdagen. ’s Nachts rijden er Noctilien lijnen (nachtbussen) tot 5.00 uur ’s ochtends. Voor de precieze tijden zie website van de RATP (openbaar vervoer bedrijf van Parijs).

 

Bushaltes zijn te herkennen aan de bushokjes of een paal met daarop de nummers van de buslijnen die bij de bushalte stoppen. Om de bus te laten stoppen moet je aangeven dat je met die bus mee wilt. Er moet altijd voorin de bus ingestapt worden en achterin de bus uitgestapt.

 

Bij het instappen moet je afhankelijk van je vervoersbewijs je kaartje aan de buschauffeur tonen of je kaartje afstempelen in de automaat voorin de bus. Voor de bus kan je dezelfde kaartjes gebruiken als voor de metro en de RER.

 

Voor het uitstappen moet de rode knop ingedrukt worden. Na het indrukken van de rode knop licht de tekst “arrêt demandé” op.

 

Tip 1: download de app van de RATP (Visit Paris by metro) om makkelijk je route met het openbaar vervoer in Parijs te plannen

 

Tip 2: vraag bij het kaartjesloket naar een Plan de poche, dit is een kaartje met alle RER-lijnen, metrolijnen en buslijnen in zakformaat, dat makkelijk mee te nemen is.

 

Er zijn verschillende soorten kaartjes die je kunt gebruiken voor de bus/metro/RER in Parijs. Afhankelijk van hoeveel je gebruik wilt maken van de bus/metro/RER kan je kijken welk kaartje voor jou het meest interessant en goedkoopst is.

 

Wil je veel gebruik maken van het openbaar vervoer in Parijs, dan kan het handig zijn om een openbaar vervoer kaart voor 1 of meerdere dagen te nemen. Je kunt deze vooraf online kopen: Paris Metro Pass (ook te gebruiken voor bus en tram) & Seine cruise, Paris City Pass (inclusief openbaar vervoer in Parijs, toegang tot bepaalde bezienswaardigheden en Seine cruise) of Paris PassLib’ (inclusief openbaar vervoer in Parijs, Paris Museum Pass, Seine cruise en hop on hop off bus = uitgebreide voordeelpas voor Parijs).

 

Wanneer je losse kaartjes gaat gebruiken is het goedkoper om een carnet (10 kaartjes) te kopen, dan losse kaartjes (tenzij je natuurlijk minder dan 10 kaartjes gaat gebruiken, zie prijzen hieronder).

 

Je kunt kaartjes kopen bij een loket of kaartjesautomaat in de metro/RER stations. 

 

Hieronder vindt je een overzicht van de verschillende soorten kaartjes die je kunt gebruiken voor de bus/metro/RER.

 

Le ticket T+ prijzen 2019

 

Te gebruiken voor:

Metro, RER in Parijs, bus in Parijs en de voorsteden

 

Geldigheid:

1 kaartje per keer dat gebruik gemaakt wordt van het openbaar vervoer in Parijs, wanneer er overgestapt moet worden met de metro blijft het kaartje geldig totdat je het metrostation hebt verlaten (maximaal 1,5 uur)

Mogelijke overstappen met dit kaartje: metro/metro, metro/RER, RER/RER (in Parijs), bus/bus, bus/tram, tram/tram

 

AantalPrijs
1 kaartje€ 1,90
Carnet 10 kaartjes€ 14,90
Carnet 10 kaartjes kinderen 4 t/m 9 jaar€ 7,45
Kinderen t/m 3 jaarGratis

 

Mobilis prijzen 2019

 

Te gebruiken voor:

Metro, RER, bus, SNCF, Ile-de-France, bus OPTILE (exlusief bussen naar vliegvelden) binnen de gekozen zones

 

Geldigheid:

1 dag

 

ZonesPrijs
1-2€ 7,50
1-3€ 10,00
1-4€ 12,40
1-5€ 17,80

 

Paris Visite prijzen 2019

 

Te gebruiken voor:

Metro, RER, bus, tram, kabelbaan van Montmartre, Montmartobus, Noctilien (nachtbus), SNCF, Ile-de-France, bus OPTILE binnen de gekozen zones

 

Geldigheid:

1, 2, 3 of 5 opeenvolgende dagen

 

Zones1 dag2 dagen3 dagen5 dagen
1-3€ 12,00€ 19,50€ 26,65€ 38,35
1-5€ 25,25€ 38,35€ 53,75€ 65,80
1-3 (4 t/m 11 jaar)€ 6,00€ 9,75€ 13,30€ 19,15
1-5 (4 t/m 11 jaar)€ 12,60€ 19,15€ 26,85€ 32,90

 

Met de Paris Visite Pas krijg je korting bij bepaalde musea, monumenten, rondvaart met Bateaux Parisiens, L’Open Tour en Galeries Lafayette.