Parijs met rolstoel

rolstoel

Bezienswaardigheden

Rondvaart over de Seine

Het maken van een rondvaart over de Seine met een rolstoel is mogelijk bij Bateaux Mouches. De rondvaartboot vertrekt vanaf Port de la Conférence/Pont de l’Alma (zie plaatje op fototabblad met als herkenningspunt de Arc de Triomphe). De rondvaart duurt ongeveer één uur en kost € 10,- per persoon.

Kijk voor meer informatie op de website van Bateaux Mouches.

De Eiffeltoren

De eerste en tweede etage van de Eiffeltoren zijn met een lift toegankelijk met een rolstoel. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om met een rolstoel naar de derde verdieping te gaan. Er is een gereduceerd tarief voor invaliden en één begeleider.

Het Louvre

Museum het Louvre is toegankelijk met een rolstoel. Het is het leukst om het Louvre in te gaan via de piramide. Dit is ook mogelijk met een rolstoel. Verder zijn er in het Louvre liften aanwezig. Het Louvre is gratis toegankelijk voor invaliden en één begeleider bij het tonen van een invalidenkaart.

Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is toegankelijk met een rolstoel via de achterzijde van de Sacré-Coeur (adres: 35 rue du Chevalier de la Barre). Deze ingang is geopend van 09.30 – 12.00 uur en 14.00-18.00 uur. Wanneer je vooraf wilt aankondigen dat je komt kan dit via telefoonnummer +33 (0)1 53 41 89 00 (het is echter niet noodzakelijk om dit te melden). Er is geen invaliden parkeerplaats bij de Sacré-Coeur, maar je kunt parkeren in de buurt van nummer 35. Op het fototabblad vind je een plattegrondje waarop de invalideningang staat aangegeven met hoe je daarnaar toe kunt rijden (zie pijltjes).

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is mooi te zien vanaf de Champs-Elysées. Het is helaas niet mogelijk om met een rolstoel op het dak van de Arc de Triomphe te komen, aangezien het dak alleen bereikbaar is met een trap.

Notre-Dame

Meer dan 2/3 van de Notre-Dame is toegankelijk met een rolstoel (schip, zijbeuken en dwarsbeuk van de kerk). Alleen naar het koor en de schatten van de Notre-Dame zijn 3 treden, waardoor die niet toegankelijk zijn met een rolstoel. De torens van de Notre-Dame zijn niet rolstoeltoegankelijk.

Place du Tertre

Place du Tertre ligt op loopafstand van de Sacré-Coeur. De weg is niet helemaal vlak, maar van een soort keien, maar ik denk dat dit geen probleem is voor een rolstoel. Zie fototabblad voor een foto van Place du Tertre waarop je de straat kunt zien.

Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle is toegankelijk met een rolstoel. Er moet wel van tevoren gereserveerd worden, aangezien er om veiligheidsredenen maar maximaal 2 rolstoelen per etage mogen zijn. De benedenverdieping is toegankelijk via een helling van 10%. De bovenverdieping is toegankelijk met een lift (maximale breedte van de rolstoel is 60 cm, mocht je rolstoel breder zijn dan is er een leenrolstoel aanwezig voor personen die over kunnen stappen). Sainte-Chapelle is gratis toegankelijk voor invaliden en één begeleider. Telefoonnummer om te reserveren: +33 (0)1 53 40 60 85

Centre Pompidou

Centre Pompidou is toegankelijk met een rolstoel. De beste ingang is op de hoek van rue du Renard en rue Saint-Merri. Centre Pompidou is gratis toegankelijk voor invaliden en één begeleider.

Tour Montparnasse

De 56e verdieping van Tour Montparnasse is voor 80% toegankelijk met een rolstoel. Je hebt hiervandaan een mooi uitzicht over Parijs door de ramen. Het is niet mogelijke om met een rolstoel naar het dak te gaan, aangezien het dak alleen toegankelijk is via een trap met 60 treden.

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay is volledig toegankelijk met een rolstoel. Je kunt het Musée d’Orsay binnengaan via ingang (Entrée) C. Het museum is gratis voor invaliden en één begeleider.

Musée de l’Armée

Musée de l’Armée (legermuseum bij de Dôme des Invalides) is toegankelijk met een rolstoel. Het beste kan je de ingang bij 6 boulevard des Invalides nemen (zie fototabblad voor een afbeelding met de ingangen). Het museum is gratis toegankelijk voor invaliden en één begeleider (wel een kaartje halen bij de kassa).

Vervoer

Auto

Wanneer je een Europese invalidenparkeerkaart hebt, kun je in Parijs gratis op de invalidenparkeerplaatsen parkeren. Voor een lijst met adressen van invaliden parkeerplaatsen per arrondissement klik hier (klik daarna op Adresse des emplacements par arrondissements).

Ook zijn er in Parijs veel parkeergarages die toegankelijk zijn voor invaliden. Hier moet wel betaald worden voor het parkeren. Om een geschikte parkeergarage te vinden kun je terecht op de volgende website: www.infoparking.com/parking/public/. Je vult een metrostation in (dichtsbijzijnde metrostation staat vaak aangegeven bij bezienswaardigheden) en vult dan in dat je een parkeergarage zoekt die toegankelijk is met een rolstoel (Facilité Handicapé > oui). Vervolgens klik je op Lancer la recherche en dan krijg je een lijstje met parkeergarages in de buurt van het gekozen metrostation.

Een andere website voor het vinden van rolstoeltoegankelijke parkeergarages is: www.parking-public.fr. Hier kun je een adres invoeren en een vinkje zetten bij Places PMR en vervolgens klik je op Recherche.

Bus

De RATP (is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Parijs) geeft aan dat alle buslijnen in Parijs toegankelijk zijn met een rolstoel (dat wil zeggen minimaal 70% van de bushaltes en niet meer dan 2 niet-rolstoeltoegankelijke bushaltes na elkaar). De Balabus, Montmartrobus en Roissybus zijn niet rolstoeltoegankelijk. Zie voor een kaartje met de buslijnen: www.ratp.fr.

 

RER

De RER-lijnen A en B zijn voor een groot deel rolstoeltoegankelijk. Aangezien er wel vaak een hoogteverschil is tussen het perron en de RER. Wanneer je in een rolstoel zit kan je het beste bij aankomst op een RER-station aangeven dat je met de RER wilt reizen. Een medewerker van de RATP (ververvoersbedrijf van Parijs) zal dan indien nodig meelopen en je met behulp van een mobiele plaat die het hoogteverschil overbrugd de RER inhelpen. Wanneer je aan de RATP-medewerker doorgeeft welk station je de RER wilt verlaten, zal hij/zij dit doorgeven aan dat station. Er staat dan bij aankomst op dat station weer een RATP-medewerker klaar om je uit de RER te helpen.

Wanneer je op onderstaande linken klikt kun je zien welke stations van de RER-A en RER-B rolstoeltoegankelijk zijn (zie plaatje met rolstoel bij station):

Overzicht rolstoeltoegankelijke stations RER-A

Overzicht rolstoeltoegankelijke stations RER-B

Metro

Er zijn een paar metrostations rolstoeltoegankelijk, maar de overgrote meerderheid van de stations is niet toegankelijk met een rolstoel. De metro is dus ook absoluut niet aan te raden.

Taxi

Er is een taxibedrijf dat aangepaste taxi’s heeft voor het vervoer van personen die in een rolstoel zitten. Je kan bij dit taxibedrijf ook reserveren in het Engels. Kies voor meer informatie op de website www.taxisg7.com voor Private idividuals – you are in Île de France, kies vervolgens voor Discover our services (boven in de menubalk) en dan voor Horizon. Je kunt ook telefonisch een taxi reserveren via telefoonnummer +33 (0)1 41 27 66 99.