Musée Rodin

Musée Rodin

August Rodin (1840-1917), een Franse beeldhouwer heeft een revolutie teweeggebracht in de beeldhouwkunst. Al de hoofdwerken van August Rodin zijn te zien in het Musée Rodin.

August Rodin werd op 12 november 1840 geboren. Hij groeide op in Parijs. Hij was een middelmatige student met een passie voor tekenen. Toen hij 14 jaar was ging hij naar de Ecole spéciale de dessin et d’architecture om zijn talenten verder te ontwikkelen. Hier ontdekte hij zijn voorkeur voor het maken van beelden.

Rodin was zo arm dat zijn eerste atelier in een stal was. Hij bleef beeldhouwen en in 1864 zende hij een beeld in voor de Salon (een grote kunsttentoonstelling in Parijs, die vooral in de 19e eeuw van groot belang was in de kunstwereld). Zijn inzending werd echter geweigerd.

In 1880 kreeg August Rodin zijn eerste bestelling: een monumentale bronzen poort voor het museum voor decoratieve kunst in Parijs. Door deze Poorten van de Hel werd hij bekend.

In 1881 maakte hij De Denker. Dit werd het eerste beeld van August Rodin dat op een publieke plaats werd tentoongesteld.

Ondertussen kreeg hij meer opdrachten, onder andere van de steden Calais en Buenos Aires. Naast zijn beelden maakte August Rodin ook schetsen, tekeningen en aquarellen.

In 1908 bezocht August Rodin op aanraden van een vriend voor het eerst Hôtel Biron. Een prachtig pand (vlak naast de Dôme des Invalides) met een mooie tuin. Hij voelde zich meteen aangetrokken door  het pand en huurde er 4 kamers op de begane grond. Hij kwam bijna iedere dag van zijn huis in Meudon naar Hôtel Biron om klanten en modellen te ontmoeten. Ook werkte hij hier.

Aan het eind van zijn leven had August Rodin als wens om een eigen museum te hebben.

In 1910 besloot de Franse Staat om de artiesten die in Hôtel Biron woonden uit te zetten en het pand te verkopen. Na moeilijke onderhandelingen kreeg Auguste Rodin uiteindelijk het recht om tot zijn dood in Hôtel Biron te wonen. De voorwaarde was dat hij al zijn werken en zijn archief aan de Staat zou schenken, die dan van Hôtel Biron een museum zouden maken met de werken van August Rodin.

In januari 1917 trouwde August Rodin met zijn levensgezellin Rose Beuret, 3 weken voor haar dood. Tien maanden later stierf hij.

De opening van het museum was uiteindelijk 2 jaar na de dood van August Rodin.

De tuin van Musée Rodin is een prachtige tuin met veel rozenstruiken. In de tuin zijn veel beelden van August Rodin te bewonderen, zoals een aantal van de meest bekende: de Denker en de Poorten van de Hel. Vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht op het Hôtel Biron.

Openingstijden 2019

Dinsdag t/m zondag* 10.00 – 18.30 uur (kassa sluit om 17.30 uur)
Maandag, 1 jan, 1 mei, 25 december Gesloten

* aangepaste openingstijden op 24 december en 31 december 10.00 – 16.45 uur (kassa sluit 16.15 uur)

Adres

79 rue de Varenne 75007 Paris tel:+33 1 44 18 61 10

Bereikbaar met metro13 station Varenne. Prijzen 2019
  Normaal   T/m 25 jaar    Audioguide  
Permanente + tijdelijke collectie € 10,00 gratis € 6,00

Iedere eerste zondag van de maand van oktober t/m maart en met de Paris Museum Pass gratis toegang tot de permanente collectie en de tuin.

Website

Kijk voor meer informatie op de website van Musée Rodin: www.musee-rodin.fr