Het Louvre

Museum Het Louvre

Het Louvre is één van de grootste musea ter wereld. Het museum bezit ongeveer 300.000 kunstwerken (waarvan maar 10% is tentoongesteld) en wordt door meer dan 8.000.000 bezoekers per jaar bezocht.

De collectie van het Louvre is onderverdeeld in 8 afdelingen:

  • Oosterse oudheden
  • Egyptische oudheden
  • Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
  • Schilderkunst (onderverdeeld in drie afdelingen: Franse schilders, Italiaanse en Spaanse schilders en Duitse en Belgische en Nederlandse schilders)
  • Beeldhouwkunst
  • Kunstvoorwerpen
  • Islamitische kunst
  • Grafische kunst

De bekendste werken van het Louvre zijn: de Mona Lisa (uit ongeveer 1504 geschilderd door Leonardo da Vinci,  het schilderij is ook bekend onder de naam La Gioconda) en Venus van Milo (een beeld gemaakt aan het einde van de 2e eeuw voor Christus en in 1820 gevonden op het Griekse eiland Milo).

De geschiedenis van het Louvre gaat terug tot de Middeleeuwen. In 1190 werd door koning Philippe-Auguste op de plek van het huidige Louvre een fort gebouwd als bescherming tegen de Vikingen. De fundamenten van de torens en de ophaalbrug van dit fort zijn opgegraven en zijn te bezichtigen.
In de 16e eeuw werd het fort door koning Frans I herbouwd in renaissance-stijl en in de daaropvolgende 4 eeuwen werd het gebouw steeds verder uitgebreid door de Franse koningen en keizers.

Voor het Louvre staat de Arc de Triomphe du Carrousel, die is gebouwd ter ere van de overwinningen van Napoleon. Deze Arc de Triomphe is gebouwd in de periode 1806-1808 en is ontworpen door Percier en Fontaine.

De laatste toevoeging aan het Louvre is de glazen piramide die de hoofdingang van het museum vormt. De glazen piramide is in opdracht van president François Mitterand ontworpen door architect I.M. Pei. De piramide is geopend in 1989 en is gemaakt van 603 ruitvormige en 70 driehoekige ruiten van glas (exclusief de deuren).

In Carrousel du Louvre (een ondergronds centrum met winkels, galeries en parkeerplaatsen) bevindt zich een omgekeerde glazen piramide, die het spiegelbeeld is van de piramide die de hoofdingang vormt. De piramide zorgt ervoor dat er daglicht in het ondergrondse complex komt.

Het Louvre werd in 1793 voor het eerst als museum gebruikt. Doordeweeks was het enkel toegankelijk voor kunstenaars als inspiratiebron en alleen op zondagen was het museum voor het publiek geopend.
Napoleon III bepaalde later dat het museum ook op andere dagen voor het publiek geopend moest zijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, na de Duitse invasie, werden de belangrijkste werken van het Louvre geëvacueerd, zodat deze niet in handen zouden komen van de Duitsers.

Aangezien het Louvre zo groot is, is het niet mogelijk om op één dag alle afdelingen te bezoeken. Het is handig om wanneer je het Louvre wilt bezoeken, van tevoren te bepalen welke afelingen je wilt gaan bekijken.

Om te voorkomen dat je lang in de rij moet staan voor het kopen van een kaartje voor het Louvre kan je vooraf online tickets kopen. 

Openingstijden 2019

Maandag, donderdag, zaterdag en zondag

9.00 – 18.00 uur

Woensdag en vrijdag

9.00 – 21.45 uur

Dinsdag, 1 januari, 1 mei, 25 december

Gesloten

Adres

Musée du Louvre 75058 Paris +33 1 40 20 50 50 Bereikbaar met metro1 en metro7, station Palais-Royal Musée du Louvre

Hotels in de buurt van het Louvre

Prijzen 2019

Permanente collectie + tijdelijke collectie + Musée Eugène-Delacroix

€ 15,00

Voor jongeren t/m 25 jaar gratis toegang.

Iedere eerste zaterdag van de maand van 18.00 – 21.45 uur  en op 14 juli gratis toegang.

Met de Paris Museum Pass gratis toegang (geldt alleen voor de permanente collectie).

Website

Kijk voor meer informatie op de website van Musée du Louvre: www.louvre.fr