Conciergerie

Conciergerie

De Conciergerie, het oudste paleis van Parijs, is in het begin van de 14e eeuw gebouwd in opdracht van Philippe IV door de architecten Nicolas Chaumes en Jean de Saint-Germer. De Conciergerie bevindt zich op het eiland in de Seine, vlakbij de Notre-Dame.

In 1358 verhuist de koninklijke familie echter naar het Louvre, wat groter en indrukwekkender is. De Conciergerie wordt vervolgens in 1391 in gebruik genomen als staatsgevangenis.

Tijdens de Revolutie hebben meer dan 4.000 gevangenen opgesloten gezeten in de Conciergerie. De Conciergerie was voor veel gevangenen een tussenstop op weg naar de guillotine. De Conciergerie stond bekend als één van de strengste gevangenissen. De gevangenen leefden onder ongezonde omstandigheden en de cellen waren overbevolkt.

De bekendste gevangenen van de Conciergerie zijn Marie-Antoinette, Robespierre en Charlotte Corday.

In het midden van de 19e eeuw werd de Conciergerie grondig gerenoveerd. Daarna werd in 1914 een gedeelte van de Conciergerie geopend voor het publiek en werd het een nationaal historisch monument. Het grootste deel van het voormalige paleis wordt nu gebruikt als Paleis van Justitie.

In het gedeelte dat open is voor het publiek zie je bij binnenkost een prachtige grote ruimte gevormd door bogen en pilaren. Deze ruimte werd vroeger verwarmd door 4 grote openhaarden. De ruimte van de bewakers is kleiner, maar wordt ook gevormd door pilaren en bogen.

Verder zijn er een aantal cellen te zien, waaronder een reconstructie van de cel van Marie-Antoinette. Op de binnenplaats omgeven door twee verdiepingen met cellen bevindt zich nog de waterbron, waar de gevangenen hun kleren wasten.

Openingstijden 2019

zondag t/m zaterdag 09.30 – 18.00 uur (kassa sluit 17.30 uur)
1 januari, 1 mei, 25 december Gesloten

Adres

2 boulevard du Palais 75001 Paris tel:+33 1 53 40 60 93

Bereikbaar met metro4, station Cité

Prijzen 2019

Normaal € 9,00
T/m 25 jaar Gratis

De eerste zondag van de maand van november t/m maart en met de Paris Museum Pass gratis toegang.

Website

Kijk voor meer informatie op de volgende website: conciergerie.monuments-nationaux.fr/en/