Saint-Sulpice

Saint-Sulpice

Saint-Sulpice is een enorme imponerende kerk, die gebouwd is in de periode 1646-1745. De afmetingen van deze kerk zijn: lengte 115 meter, breedte 57 meter, hoogte binnen 34 meter en de hoogte van de torens is 73 meter.

Op dit moment wordt de buitenzijde van de kerk gerestaureerd en staat de kerk dus in de stijgers.

In deze kerk bevindt zich één van de grootste orgels ter wereld. Dit prachtige orgel bestaat uit 6588 pijpen en is bespeeld door beroemde organisten als Marcel Dupré en Charles-Mari Widor. Er worden ook regelmatig orgelconcerten gegeven in Saint-Sulpice.
De constructie van het orgel is gemaakt door orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll, de kast van het orgel is ontworpen door Chalgrin en de beelden zijn ontworpen door Clodion.

Tijdens de Revolutie is de kerk beschadigd en gebruikt als een overwinningstempel. 

In de 19e eeuw is de kerk gerestaureerd met hulp van o.a. Eugène Delacroix. Een bekende schilder die in de eerste kapel aan de rechter zijde van de kerk van 1855-1861 drie fresco’s heeft geschilderd. Op het plafond de aartsengel Michael die de duivel verslaat, op de rechter muur de verjaging van Heliodorus en op de linker muur Jacobs worsteling met de engel. 

De Kapel van de Heilige Maagd is ook zeker het bezichtigen waard. Deze kapel is geschilderd onder supervisie van Servandoni en in de koepel zijn frescoes te zien van Lemoyne. U vindt in deze kapel ook het beeld van de Madonna met het Kind van Pigalle (achter het altaar).

Saint-Sulpice heeft een belangrijke rol gespeeld in de Da Vinci Code. Een albino monnik bezoekt hierin Saint-Sulpice, waar hij zoekt naar de sleutel om het geheim van de Graal te ontdekken.

De wijwaterbakken die gemaakt zijn van reusachtige schelpen staan op gebeeldhouwde rotsen van Pigalle en zijn geschonken door de Republique van Venetië.

Openingstijden

Saint-Sulpice is iedere dag geopend van 07.30 – 19.30 uur.

Adres

2 rue Palatine 75006 Paris +33 1 42 34 59 98

Bereikbaar met metro4 station St Sulpice.

Prijzen

Saint-Sulpice is gratis toegankelijk.

Website

Kijk voor meer informatie op de website van Saint-Sulpice: www.paroisse-saint-sulpice-paris.org