Saint-Séverin

Saint-Séverin

Saint-Séverin is zowel van buiten als van binnen een mooie kerk. De kerk is gelegen in de wijk Quartier Latin. Een gezellige wijk (vooral ’s avonds) met veel restaurantjes en drinkgelegenheden.

De kerk is vernoemd naar een kluizenaar uit de 6e eeuw die in de buurt woonde en de kleinzoon van koning Clovis aanspoorde om heilige opdrachten uit te voeren.

Met een hoofdportaal uit de 13e eeuw, de gebrandschilderede ramen, balustrade, roosvenster bovenverdieping, bovenste deel van de toren met spits uit de 15e eeuw en moderne glas in loodramen uit de 20e eeuw is het een combinatie van een gotische stijl met moderne tinten.

De moderne glas-in-loodramen zijn gemaakt door Jean Bazaine (1904-2001), een mozaïekkunstenaar, schilder en theoreticus die bevriend was met Marcel Proust en James Joyce.

Saint-Séverin is vooral bekend om zijn gedraaide pilaren in het achterste gedeelte van de kerk en zijn orgel, dat één van de beste orgels van Parijs zou zijn.

Op het vroegere kerkhof (waar zich nu een tuin bevindt) is in 1474 de eerste galsteenoperatie uitgevoerd. Koning Lodewijk XI had een ter dood veroordeelde gevangene vrijheid aangeboden als hij de operatie zou ondergaan en dit overleefde. De operatie slaagde en de ter dood veroordeelde kon verder leven als een vrij man.

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag 11.00 – 19.30 uur
Zondag 09.00 – 20.30 uur

Adres

1 rue des Prêtres Saint-Séverin 75005 Paris +33 1 42 34 93 50

Bereikbaar met metro4RERB en RERC station St.Michel.

Prijzen

Saint-Séverin is gratis toegankelijk.

Website

Kijk voor meer informatie op de website van Saint-Séverin: www.saint-severin.com