Saint-Roch

Saint-Roch

Van buiten is Saint-Roch niet de meest indrukwekkende kerk, maar van binnen is het een schitterende   kerk, die zeker het bezichtigen waard is.

De kerk is 125 meter lang en is ontworpen door Lemercier (architect van het Louvre). In 1653 werd de eerste steen gelegd door Lodewijk XIV.

In de 18e eeuw is de Mariakapel met een hoge versierde koepel toegevoegd door Jules Hardouin-Mansar. De koepelschildering is van Jean-Baptiste Pierre en stelt de triomf van de Heilige Maagd voor. Later zijn nog de doopkapel en de Calvariekapel toegevoegd. Deze geven de kerk een hele bijzondere sfeer.

Op 5 oktober 1795 heeft er zich voor Saint-Roch een bloedige strijd afgespeeld. Royalistische troepen wilden de Nationalistische Conventie aanvallen en beklommen de trappen van de kerk. Napoleon heeft toen de opdracht gegeven om ze neer te laten schieten. De kogelgaten die zijn ontstaan tijdens dit gevecht zijn nog te zien in de gevel van de kerk.

Ook in deze kerk zijn een aantal beroemde mensen  begraven zoals Pierre Corneille (toneelschrijver), Denis Diderot (filosoof) en André le Nôtre (architect van onder andere de tuinen van Versailles).

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag 08.00 – 19.30 uur
Zondag 08.30 – 19.30 uur

Adres

296 rue Saint-Honoré 75001 Paris +33 1 42 44 13 20

Bereikbaar met metro1 station Tuileries of metro7 en metro14 station Pyramides.

Prijzen

Saint-Roch is gratis toegankelijk.