Saint-Germain l'Auxerrois

Saint-Germain l'Auxerrois

Saint-Germain l’Auxerrois bevindt zich vlak achter het Louvre en werd in de 14e eeuw de parochiekerk van de Franse koningen.

De architectuur van de kerk bestaat uit meerdere bouwstijlen: de klokkentoren is gebouwd in Romaanse stijl, het koor, het voorportaal en het schip in Gotische stijl en het portaal in Renaissance stijl. Het portaal is het meest oorspronkelijke gedeelte van de kerk (1435-1439), hoewel de beelden op de pilaren moderner zijn.

In het dwarsschip zijn oude glas-in-loodramen en roosvensters te zien uit de 16e eeuw. Om het koor bevindt zich een mooi 18e eeuws hek.

De orgelkast die gebruikt is voor het orgel in Saint-Germain l’Auxerrois is de 18e eeuwse orgelkast uit Sainte-Chapelle.

Tijdens de Bartholomeüsnacht van 24 augustus 1572 zijn er, zodra de klokken gingen luiden, bij deze kerk duizenden Hugenoten vermoord. De aanleiding voor deze slachtpartij was de machtsstrijd tussen het Rooms-Katholieke geloof en het Protestantse geloof (Hugenoten).

In Saint-Germain l’Auxerrois zijn veel kunstenaars begraven: Jodelle en Malherbe (dichters), Coypel, Boucher, Nattier, Chardin en Van Loo (schilders), Coysevox en de beide Coustous (beeldhouwers) en Le Vau, Robert de Cotte, Gabriel Père en Soufflot (architecten).

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 09.00 – 19.00 uur
Zondag 09.00 – 20.00 uur

Adres

2 place du Louvre 75001 Paris +33 1 42 60 13 96

Bereikbaar met metro1 station Louvre Rivoli.

Prijzen

Saint-Germain l’Auxerrois is gratis toegankelijk.

Website

Kijk voor meer informatie op de website van Saint-Germain l’Auxerrois: www. saintgermainauxerrois.cef.fr