Notre-Dame

Notre-Dame

De Notre-Dame is een indrukwekkende kerk op het eiland in de Seine. De eerste steen werd gelegd in 1163 door Paus Alexander III en de bouw werd voltooid in 1345. De huidige kerk is gebouwd op de grondvesten van een Romeinse tempel.

 

De Notre-Dame is 130 meter lang, 48 meter breed en het gewelf is 35 meter hoog. De torenspits, die ontworpen is door Viollet-le-Duc is 90 meter hoog. De torens aan de voorzijde van de kerk, die beklommen kunnen worden (400 treden, geen toilet), hebben een hoogte van 69 meter en bieden een uitzicht over de stad.

 

Mede door het boek De klokkenluider van de Notre-Dame, dat in 1831 door Victor Hugo is geschreven, is de Notre-Dame van Parijs wereldberoemd geworden.


In de Notre-Dame hebben verschillende belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden. In 1804 kroonde Napoleon zich hier onder andere tot keizer van Frankrijk en in 1970 vond de staatsbegrafenis van generaal Charles de Gaulle hier plaats.

Vanaf de hoofdingang is het hoge gewelfde middenschip, het koor en het hoofdaltaar te zien. In de stenen afsluiting rondom het koor (oksaal) uit de 14e eeuw zijn geschilderde beeldhouwwerken te zien met als onderwerp het leven van Christus.

Er bevinden zich meerdere prachtige roosvensters in de kerk.
Het westelijke roosvenster (aan de voorzijde van de Notre-Dame) beeldt de Maagd en het kind uit in het midden van het roostvenster.
Het zuidelijke roosvenster is ongeveer 13 meter hoog en beeldt Christus uit omgeven door maagden, heiligen en de 12 apostelen. In dit roosvenster bevinden zich nog enkele stukjes gebrandschilderd glas uit de 13e eeuw.
Het noordelijke roosvenster is ongeveer 21 meter hoog en beeldt de Maagd uit omringd door figuren uit het Oude Testament.

In de schatkamer van de Notre-Dame bevinden zich oude manuscripten en de relikwieën die eerder in Sainte-Chapelle werden bewaard: de doornenkroon, een spijker die gebruikt is bij de kruisiging en een stukje van het kruis.

Het mooie orgel in de Notre-Dame bestaat uit meer dan 7000 pijpen en is gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll.

 

Openingstijden 2019 De Notre-Dame is momenteel gesloten vanwege de brand.

Adres

6 Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul II 75004 Paris +33 1 42 34 56 10

Bereikbaar met metro4, station Cité of Saint-Michel

Hotels in de buurt van de Notre-Dame

Prijzen 2019

De Notre-Dame is momenteel niet toegankelijk.

Website

Kijk voor meer informatie op de website van de Notre-Dame: www.notredamedeparis.fr