La Madeleine

La Madeleine

La Madeleine is met haar galerij met 52 Korinthische zuilen van 20 meter hoog een opvallend bouwwerk en is dan ook één van de bekendere kerken van Parijs. La Madeleine bevindt zich in één van de duurdere wijken van Parijs en is omringd met exclusieve winkels en dure restaurants.

De bouw van La Madeleine, naar een ontwerp van Pierre Contant d’Ivry, begon toen Lodewijk XV in 1763 de eerste steen legde. Het ontwerp was gebaseerd op het ontwerp van de kerk van de Dôme des Invalides van Jules Hardouin-Mansart. In 1777, tijdens de bouw, overleed Pierre Contant d’Ivry. Zijn werk werd toen overgenomen door zijn leerling Guillaume-Martin Couture, die besloot een nieuwe constructie te ontwerpen geïnspireerd op het Romeinse Pantheon.

Tijdens de Franse Revolutie, die uitbrak in 1789, was er volop discussie hoe de kerk er uit moest komen te zien. Op dat moment waren alleen de fundamenten en het portiek klaar en werd de bouw stilgelegd. In 1806 werd het werk weer hervat.

Napoleon besloot in 1806 echter dat er een overwinningstempel ontworpen moest worden gewijd aan militaire roem. Hij gaf de opdracht aan Pierre Vignon om het ontwerp voor deze tempel te maken. Toen het ontwerp klaar was werden de bouwwerkzaamheden hervat.

In 1814, na de val van Napoleon, besloot Lodewijk XVIII dat het nog niet voltooide gebouw toch een kerk moest worden, gewijd aan Maria Magdalena.

Voordat de bouw voltooid was overleed Pierre Vignon (in 1828). Zijn werk werd overgenomen door Jacques-Marie Huvé die de bouw uiteindelijk voltooide in 1842.

In de voorgevel is Het laatste oordeel weergegeven door Lemaire. Op de enorme bronzen deuren die toegang geven tot de kerk zijn in basreliëfs de Tien Geboden weergegeven door Henri de Triqueti.

De kerk bestaat uit 1 schip met voorportaal, 3 koepels en een halfrond koor. In het koor, achter het hoofdaltaar bevindt zich een beeld van Maria Magdalena gemaakt door Charles Marochetti (1837). In de koepel, boven het altaar bevinden zich beelden van Bijbelse figuren. Boven deze beelden is een schildering te vinden met daarop Napoleon.

Het orgel van La Madeleine is gemaakt door de bekende orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.

Openingstijden

La Madeleine is iedere dag geopend van 09.30 – 19.00 uur.

Adres

14 rue de Surène 75008 Paris +33 1 44 51 69 00

Bereikbaar met metro8metro12 en metro14 station Madeleine.

Prijzen

La Madeleine is gratis toegangelijk.

Website

Kijk voor meer informatie op de website van La Madeleine: www.eglise-lamadeleine.com