Chapelle Expiatoire

Chapelle Expiatore

Wanneer na de Revolutie de monarchie weer wordt ingevoerd, laat Lodewijk XVIII Chapelle Expiatoire bouwen als boetkapel, op de Madeleine begraafplaats waar Lodewijk XVI en Marie-Antoinette werden begraven na hun executie in 1793. Hij laat de lichamen van zijn broer Lodewijk XVI en Marie-Antoinette opgraven en bijzetten in de kathedraal van Saint Denis.

Chapelle Expiatoire werd gebouwd door de architect Pierre Fontaine, die beroemd was geworden door opdrachten die hij samen met de architect Percier voor Napoleon had uitgevoerd. De eerste steen werd gelegd op 21 januari 1815 (dag waarop Lodewijk XVI werd gedood) en is voltooid in 1826. In 1914 wordt Chapelle Expiatoire een historisch monument.

De voorgevel is een vrij kale wand met een monumentale deur. Wanneer je door de deur gaat kom je in een kleine hal, die versierd is met slingers en kronen en de monogrammen van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette.

Vanuit de hal kom je bij een binnentuin (vroegere begraafplaats). Langs de zijkanten van de tuin staan symbolische grafstenen, om de Zwitserse Garde te herdenken, die tijdens de arrestatie van de koning in de Tuileries werden gedood.

Via de zuilengang en de versierde deuren kom je in de kapel. 

De basreliëfs in de kapel onderaan de koepel en boven de ingang zijn gemaakt door François-Antoine Gérard. Het basreliëf boven de ingang stelt de verplaatsing voor van de lichamen van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette naar de kathedraal in Saint-Denis.

In de kapel staan 2 wit marmeren beelden:
Het beeld waar Lodewijk XVI wordt ondersteund door een engel is gemaakt door Joseph Bosio. Op de zwart marmeren plaat van de voet staat het testament van Lodewijk XVI gegraveeerd.
Het beeld met Marie-Antoinette geknield voor het geloof  is gemaakt door Jean-Pierre Cortot. In het marmer is de laatste brief die Marie- Antoinette aan Madame Elisabeth (de zus van de koning) schreef gegraveerd.

Via de trappen in de zijkapellen kom je in de crypte. Het zwart marmeren altaar in de vorm van een graftombe geeft de plek aan waar het lichaam van Lodewijk XVI is opgegraven.

Openingstijden

April t/m september Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 12.30 en 13.30 – 18.30 uur
Oktober t/m maart Dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 10.00 – 12.30 en 13.30 – 18.30 uur

Adres

29 rue Pasquier 75008 Paris +33 1 44 32 18 00

Bereikbaar met metro9 station Saint-Augustine of metro3 station Saint-Lazare.

Prijzen

Normaal € 6,00
T/m 25 jaar Gratis

Met de Paris Museum Pass gratis toegang.

Website

Kijk voor meer informatie op de volgende website: www.chapelle-expiatoire-paris.fr